Home ONK DSB: ONK Hengelo opnieuw de moeite waard

DSB: ONK Hengelo opnieuw de moeite waard

0

Eindelijk gaat het Open Nederlands kampioenschap wegrace ook in Nederland van start, nadat de eerste wedstrijd op de kalender werd afgelast vanwege het nog niet klaar zijn van het asfalt op het circuit van Assen Werd enkele weken geleden de eerste wedstrijd van het seizoen in Duitsland afgewerkt. 21 mei a.s. staan voor de 43e keer de races op de Varselring in Hengelo Gelderland op de agenda en zoals altijd heeft de organiserende Hamove weer een boeiend programma in elkaar gezet.

Vacansoleil ONK wegrace / UEM Women's Cup / 3 Landen Cup

Als er in Nederland over wegrace gesproken, wordt in één adem daaraan het TT Circuit Assen gekoppeld. Heeft men het echter over wegraces op stratencircuits, dan wordt daarbij bijna automatisch gedacht aan Hengelo, aan het fameuze circuit de Varsselring. Geen wonder, want van de tientallen stratencircuits van vroeger wist uitsluitend de Varsselring zich te handhaven. Dat komt door de aard van het circuit (de fraaie slingers) en de inzet van de leden van de HAMOVE, die – gesteund door de plaatselijke politiek – er altijd voor hebben gezorgd dat het circuit voortdurend is geëvalueerd tot wat het nu is. Door de toegenomen snelheden en het betere veiligheidsbewustzijn van de huidige coureurs waren aanpassingen aan de baan noodzakelijk. Die zijn er gekomen en dat heeft geleid tot het circuit in de huidige vorm.

Dat men bij stratencircuits automatisch aan Hengelo denk komt echter niet uitsluitend door het circuit, Ook de sfeer tijdens de races speelt een rol. Niet voor niets beschouwt nagenoeg iedereen de races op de Varsselring als de gezelligste van Nederland. Het publiek zit overal vrij dicht (maar wel veilig!) bij de baan en kan een groot deel van het circuit overzien. Door net als vorig jaar naast de omroeper bij de start (Diederik de Vries) ook achter op het circuit een omroeper (Wim de Ruiter) te stationeren wordt het publiek langs de hele baan zo actueel mogelijk van de gang van zaken op de hoogte gehouden. Deze unieke service wordt uitsluitend in Hengelo geboden!

Het rennerskwartier bevindt zich ter hoogte van start en finish en is vrij toegankelijk. Als service aan de vele duizenden bezoekers staat in het gratis (!) programmaboekje een plattegrond van het rennerskwartier afgedrukt. Zo kan iedere toeschouwer direct zien waar hij zijn of haar favoriete coureur kan aantreffen.

Afwisselend programma

Ook dit jaar is de HAMOVE wederom in staat het publiek een uitgebalanceerd programma voor te schotelen. In het programma zit zelfs een Nederlandse primeur, want de UEM Women's Cup rijdt voor het eerst in Nederland. Na een paar jaar is de 3 Landen Cup al een vertrouwde verschijning. En uiteraard zijn er enkele klassen waarin wordt gestreden om punten voor het Nederlands kampioen, oftewel het Vacansoleil ONK.

UEM Women's Cup

Onder de vlag van de UEM, de Europese motorbond, worden de Europese kampioenschappen verreden. De Women's Cup is nog geen officieel EK, maar de strijd zal er niet minder om zijn. Te verwachten valt dat bij een blijvend succes van de wedstrijdserie daar zo gauw mogelijk het predicaat "EK" aan komt te hangen. Zoals de naam van de competitie al aangeeft is dit een klasse uitsluitend voor vrouwen. Er wordt gereden in twee categorieën, 600 cc en 1000 cc. De strijd om de Cup wordt beslist in een serie van vier wedstrijden. De eerste is al verreden op het circuit van Vallelunga (Italië), Hengelo vormt de tweede wedstrijd en daarna volgen nog Rijeka (Kroatië) en Cartagena (Spanje).

Tijdens de openingsrace kwam de 25-jarige Ermelose Iris ten Katen uitstekend voor de dag, want achter twee Italiaanse rijdsters legde ze beslag op een fraaie derde plaats. Voor minder dan die derde plek gaat ze op de Varsselring niet van start. Ze rijdt voor de eerste keer op de Varsselring, zodat ze geen voordeel heeft op haar concurrentes door een betere kennis van de Varsselring. Toch rekent Iris ten Katen op enig thuisvoordeel, omdat ze zich gesteund weet door de duizenden Nederlandse toeschouwers. Zij is niet de enige Nederlandse deelneemster, want er hebben zich meer snelle dames van eigen bodem aangemeld: Susanne Bolhaar, Manuela Fokkema, Karin Ott en Bernice Sangers. Zij starten allemaal in de 600cc-klasse. De snelste van het geheel is vermoedelijk de Duitse Nina Prinz, die op een zware MV Agusta in de 1000cc-categorie van start gaat. Naast rijdsters uit Nederland, Italië en Duitsland, zijn er ook nog inschrijvingen gekomen uit Frankrijk, Hongarije en Slovenië.

3 Landen Cup

Omdat het in de loop der jaren steeds moeilijker werd buitenlandse coureurs aan te trekken besloot de HAMOVE in samenwerking met enkele buitenlandse organisatoren zelf een nieuwe internationale competitie op te zetten. In het Belgische Oostende en het Duitse Frohburg trof men gelijkgestemde zielen en dat leidde tot het instellen van de 3 Landen Cup. Uit elk van de drie deelnemende landen komen tien rijders aan de start. Per wedstrijd komen de deelnemers aan de 3 Landen Cup twee keer aan de start, zodat de gehele serie uit zes races bestaat.Het leuke van deze Cup is de vrijheid van de coureurs. Er wordt niet in één specifieke klasse gestart. De enige restrictie is de maximale cilinderinhoud, te weten 1200cc. Dat maakt deze klasse juist zo interessant voor rijders uit de Superbike-klasse, want daarin wordt gereden met 1000cc-motoren. Met die supersnelle motoren kan op het voorste plan worden gestreden in de 3 Landen Cup.
De Nederlandse inbreng is een mix van oudere, uiterst ervaren rijders en wat jongere rijders. Tot de eerste groep mag worden gerekend deelnemer van het eerste uur Leon Tijssen. Tot de tweede groep behoren Arno Visscher en Bas Winkel. De Duitse deelnemers mogen bij ons dan wel niet zo bekend zijn, dat wil niet zeggen dat ze niet weten wat gas geven is. De bekendste namen bij de Belgen zijn Steve Coopman, Wim van den Broeck en Stefan Demeulemeester. Uit elk van de drie landen zijn aanzienlijk meer dan tien aanmeldingen gekomen. Dat betekent dat de wedstrijd aanslaat bij de rijders. Voor de organisatoren is dit een luxe situatie, aangezien zij zo in staat zijn een zo sterk mogelijk deelnemersveld samen te stellen.De wedstrijd in Oostende wordt verreden in het weekend van 10 en 11 juni. In Frohburg wordt gereden in het weekend van 30 september en 1 oktober.Voor het totaalklassement na deze drie wedstrijden is door de drie organisatoren een met veel euro's gevulde prijzenpot samengesteld.

Dutch Superbikes

De sterkst bezette klasse van de vaderlandse racerij is dit jaar die van de Dutch Superbikes. Dat sterk geldt zeker kwantitatief, maar ook kwalitatief mag deze klasse er zijn. Tijdens de openingsrace op de Nürburgring verraste Jarno van der Marel, door beide races te winnen. Zijn zege was inderdaad verrassend, want Van der Marel reed op een Suzuki GSX-R750, terwijl de limiet in deze klasse 1000cc is. In internationaal verband start Van der Marel in de Suzuki Cup waarin met de 750 wordt gereden. Op de Varsselring krijgen de coureurs gezelschap van Barry Veneman. De Dalfsenaar is dit jaar actief in het WK Supersport en heeft daarom maar weinig gelegenheid om aan Nederlandse wedstrijden deel te nemen. Gelukkig is 21 mei een vrije dag voor hem voor wat betreft het WK. Daarom heeft Veneman zich ingeschreven voor Hengelo, waar hij net als Van der Marel in Duitsland ook op een GSX-R750 van start zal gaan. Dat kan een mooie strijd opleveren tussen deze beide coureurs op hun iets lichtere en iets wendbaardere motoren, die op het rechte eind evenwel vermogen tekort komen op de zwaardere 1000cc-kanonnen. Dat belooft wat!
Nederlands kampioen Paul Mooijman begon het nieuwe seizoen met twee tweede plaatsen, een teken dat hij ook dit jaar weer volop meetelt in de titelstrijd. Zijn belangrijkste rivaal van afgelopen jaar, Bob Withag uit Borne (een jaar geleden op de Varsselring goed voor winst in beide manches), kwam op de Nürburgring niet verder dan een zevende en een derde plaats. Withag was toen niet helemaal fit als gevolg van een auto-ongeluk. Hij staat in de stand vierde, achter Ron van Steenbergen. De vijfde plaats wordt ingenomen door Harry van Beek. René en Bas Winkel, twee neven uit Vriezenveen, zijn beiden van plan flink te gaan scoren in Hengelo. Arie Vos, vorige maand winnaar van de EK-race in de Supersport in Assen, maakt op de Varsselring zijn wedstrijddebuut bij de Dutch Superbikes, op een Honda, geprep
areerd door het team van Gerrit ten Kate uit Nieuwleusen.

Supersport

De hierboven genoemde Arie Vos is de uitgesproken favoriet voor de zege in de klasse Supersport. Hij liet op paasmaandag in Assen zien zijn zaakjes goed voor elkaar te hebben. In alle trainingen en in de race toonde hij zich telkens de sterkste. De Brabander moest in Assen eerst Joan Veijer (Staphorst) enige ronden voor zich dulden, maar reed daarna op een onbedreigde zege af. Veijer acteert in Assen altijd erg sterk. Vorig jaar was hij op de Varsselring twee keer vierde, zodat ook in Hengelo goed rekening met hem moet worden gehouden. Nieuw in deze klasse is Patrick Lakerveld. Hij was de afgelopen jaren met veel succes actief in de 250cc. Ook in deze klasse voormalig GP-coureur Henk van de Lagemaat en de eerder genoemde Jarno van der Marel. En uiteraard is Mile Pajic (Ulft) er ook weer bij, evenals zijn plaatsgenoot Swen Ahnendorp. Een interessante deelnemer is de Fin Vesa Kallio, een broer van GP-rijder Mika Kallio. De Fin komt uit voor het onder leiding van Torleif Hartelman staande Yamaha Racing Support.

250cc

Hans Smees (Harreveld) komt blakend van het zelfvertrouwen naar de Varsselring. Mede dankzij zijn zege in Hengelo werd Smees in 2005 Nederlands kampioen. De Aprilia-coureur (rijdend voor het Friese team van Jaap Kingma Racing) won op de Nürburgring beide races en staat daarom ongeslagen aan de leiding in de ONK-stand van 2006. Smees is dit jaar op twee fronten actief, want naast de wedstrijden van het ONK start hij ook in alle wedstrijden van het Europees kampioenschap. Op voorhand lijkt er eigenlijk niemand te zijn die het Smees echt lastig zou kunnen maken in Hengelo.

125cc

In de lichtste klasse van het ONK wordt op de Varsselring voor het eerst dit jaar om ONK-punten gestreden. Vorig jaar won Gert-Jan Kok (IJsselmuiden) de race op de Varsselring. Kok werd ook Nederlands kampioen. Ook dit jaar geldt hij als de belangrijkste titelkandidaat. Winst in de openingswedstrijd zal voor hem een goede basis vormen voor titelprolongatie.

Classics

Altijd goed voor een stukje nostalgie, de klasse van de Classics. De meeste deelnemers zijn al wat ouder, maar dat betekent niet dat de strijdlust er minder om is. Denk bij klassieke motoren niet aan een verzameling oud ijzer, want het merendeel van de motoren verkeert in een puike conditie. De eerste wedstrijd op de Nürburgring stond in het teken van vader en zoon De Ridder. Zoon William wist vader Adrie te verslaan. Derde werd voormalig Nederlands kampioen Jan Frank Bakker.

Waar de races volgen?

De 4878 meter lange Varsselring, iets buiten het dorp Hengelo gelegen, is een spectaculair circuit. Op vrijwel alle plaatsen langs de baan heeft het publiek een mooi uitzicht op het circuit. De mooiste plek is wellicht de tribune bij start en finish. Vanaf een comfortabele zitplaats kan men alles rond de start en de finish van de races volgen, men heeft uitzicht op het erepodium en tussen de races door is men snel in het rennerskwartier. En men kan ook nog een blik werpen op de Molenbocht, de befaamde (en bij gevallen coureurs: beruchte) bocht net voor de finish. Meerdere races kregen daar een dramatische wending. Het is een kunst op zich om deze bocht met de juiste snelheid in te sturen. Te snel betekent de bocht niet halen en dat leidt tot rechtdoor gaan of het gras induiken (met een grote kans op een valpartij). Te langzaam betekent dat men voorbij gestoken kan worden. Aan de buitenzijde van de Molenbocht is een statribune geplaatst, waar men zonder een eurocent bijbetaling een plek kan innemen. Vanaf de start duikt het compacte deelnemersveld de Veldermansbocht in. Daar is het altijd dringen geblazen, waarbij met enige regelmaat een coureur onderuit schuift.Wie goed uit de Veldermansbocht komt kan het gas helemaal open draaien. Een topsnelheid van ongeveer 280 km/uur is dan geen uitzondering. Daarna volgt de Van Manenbocht, waarvoor men vol in de remmen moet. Vervolgens komt er weer een recht eind, dat overgaat in de nieuwe parallelweg. Op dat gedeelte kan een goede stuurman veel winst boeken. Vanwege de aantrekkelijkheid van dit nieuwe deel heeft de HAMOVE besloten daar wederom een extra tribune te plaatsen. Na de parallelweg even een kort stukje rechtuit en daarna volgt er een scherpe bocht, de Boschbocht. Wie durft daar later dan zijn concurrenten te remmen? En dan gaat het via een serie snelle bochten naar de Molenbocht, de scherprechter van veel races en is een ronde op de Varsselring voltooid.

Kamperen bij het circuit

De HAMOVE maakt het bezoekers die het hele weekend naar de Varsselring willen komen erg gemakkelijk. Naast het rennerskwartier wordt een camping ingericht. Daar kan men tent, caravan of motorhome plaatsen. Voor deze service van de HAMOVE hoeft niets te worden betaald!

Muziek

Voor de motorliefhebber is het geluid van de racemotoren natuurlijk de mooiste muziek die er denkbaar is. Toch kan er ook van andere muziek worden genoten. Op zaterdagavond is de inmiddels fameuze HAMOVE Party. De band "Kabaal" verzorgt de muziek. Op de momenten dat de band even pauze neemt is er een smartlappen-act. Op zondagmiddag speelt de band "Goed goan". Deze band heeft zelfs een nummer over de Varsselring geschreven. Dat wordt dus genieten!
Tussen de races door zal een dweilorkest voor de nodige gezelligheid zorgen rond start / finish en het rennerskwartier.

Nieuwe Suzuki's

MotoPort Zelhem, een van de bekendste motorzaken uit de regio, verzorgt in het rennerskwartier een show van nieuwe Suzuki's.

Gratis verloting

Alle betalende bezoekers van de races doen mee aan een verloting. Het entreekaartje is het gratis lot. De prijzen daarvoor zijn beschikbaar gesteld door Hoegee Racing Suzuki. Te winnen vallen allerlei aan Suzuki gerelateerde producten als jacks, truien, shirts en boeken over de geschiedenis van de Suzuki GSX-R-modellen, de motoren die de basis vormen van de op de circuits zo succesvolle racemotoren van Suzuki.

Vertier

De races vormen uiteraard het belangrijkste vertier in het weekend van 20 en 21 mei, maar er is meer te doen op de Varsselring. Op zondag is er aandacht voor de allerkleinsten onder de bezoekers. In het rennerskwartier is een mini-crossbaan uitgezet. Daar kunnen zij onder deskundige begeleiding op een minimotor rijden. En wie nog niet op een motor wil of durft te stappen, kan terecht op een springkussen of in een draaimolen. Een deel van de HAMOVE-leden is gecharmeerd van pocketbikes, kleine racemotoren. Zij verzorgen tijdens de pauze een demonstratie. Van een geheel ander kaliber zijn drie Ferrari's, die eveneens in de pauze op de baan te bewonderen zijn. Heel bijzonder is een demonstratie door een wedstrijd-grasmaaier. Zo'n ding is in staat 150 km/huur te halen! Hoogstwaarschijnlijk komt er ook een rallyauto een demonstratie geven. Helemaal zeker is dat nog niet aangezien er nog onderdelen uit het buitenland moeten komen. Een van de sponsors van Dutch Superbike coureur Bertus Folkertsma zal met een paramotor een demonstratie geven voor de VIP-tent en hoofdtribune. Voor enkele sponsoren en genodigden verzorgen Hoegee Suzuki Racing en Art of Racing in de personen van Barry Veneman en Bas Winkel een heel speciaal rondje over het circuit. Suzuki heeft een twoseater gebouwd. Bij de coureur achterop wordt dan een rondje op hoge snelheid over de Varsselring gemaakt. Wat zullen de gelukkigen die een rondje mogen meerijden daar nog lang over praten!