Home Algemeen De Nederlandse wegracesport van toen en nu

De Nederlandse wegracesport van toen en nu

0

De wegracesport heeft de afgelopen jaren vele ontwikkelingen doorgemaakt. Ben Looijen stuurde ons onderstaand verhaal over de wegracesport van toen en nu, een verhaal van een fervent motorsportliefhebber. Lees en discussieer mee over de ontwikkelingen in de sport die we een warm hart toedragen.

Hoe is dit nu in de GP’s?

Ook in de GP’s is veel veranderd, heel veel zelfs. We hebben nu nog maar drie klasses, 125cc 1cyl 250cc 2 cyl en de vervanger voor de 500cc, n.l. De GP1, 800cc 4 cyl viertakt motoren. Velen betreuren het dat er nog maar 3 klasses zijn en vinden het allemaal erg duur geworden terwijl ze met de TT maar de helft van vroeger krijgen voorgeschoteld………..? We hebben inderdaad maar 3 klasses, maar de circuits zijn ook korter en een race bestaat nu uit veel meer ronden. Tel ik daar de warm-up bij op, dan denk ik dat waar u ook op de tribune zit dat u niet veel minder dan vroeger een rijder aan u voorbij zult zien flitsen.

Het grote voordeel van minder klasses is volgens mij wel dat de top in iedere klasse veel en veel breder is geworden. In elke klasse is het de afgelopen jaren heel gebruikelijk dat de eerste 10 rijders vaak binnen een tijdsverschil van 1 seconde trainen, dat was in de dagen van Agostini en Nieto wel eens anders! De top is dus veel breder, de concurrentie moordend en dat maakt het voor ons als motorsport liefhebber om te smikkelen en te smullen. De sponsors zijn (erg) geïnteresseerd, willen graag hun naam aan een van de rijders/team verbinden om zo hun product bij het publiek kenbaar te maken en dat brengt weer geld in het laadje……..de bal is rond 🙂 Kort en wel, de GP’s draaien zeer goed, er zijn over het algemeen voldoende sponsors, de rijders
worden herkend en zijn zeer populair!

Zouden we dat bij de ONK ook niet willen?

We hebben nu veel klasses, in mijn ogen teveel, waardoor de tijd voor de trainingen en races veel te kort zijn en zo komt een rijder die hogerop wil nooit aan voldoende ervaring. Neem ik nu even de 250cc GP als voorbeeld dan hebben deze jongens 4 uur om te trainen voor een GP en deze tijd hebben ze ook hard nodig om alles goed afgesteld te krijgen. Terwijl de Nederlanders dat in een NK moeten doen in 2 keer 20 min………. Is het dan ook nog voorjaar en dus lage temperaturen leg mij dan eens uit hoe zij in zo’n korte tijd de banden warm moeten krijgen, de vering en carburateur juist moeten afstellen.

Stel dat we nu vier klasses zouden hebben, 125cc tweetakt, 250cctweetakt , 750cc viertakt en de zijspannen, dan zouden deze jongens op zaterdag allemaal makkelijk twee keer 40 min kunnen trainen, dat is een verdubbeling van nu.
Op zondag duren de races min 40 min en bij elk evenement rijdt er 1 klasse twee manches (wisselt per evenement). Tel ik alles bij elkaar op dan rijdt deze groep rijders al gauw het dubbel aantal km van wat ze nu doen. In iedere soloklasse max. 30 rijders en de zijspannen max. 25 (is discutabel) en een 115% regeling wat rondetijd betreft voor deelname aan de race. Daarnaast moet het mogelijk zijn om per klasse een klasse sponsor te vinden die wat geld in het laadje brengt om de kosten van het evenement te dekken.

Dit zijn dan de officiële (professionele) (O)NK races waar aan het einde van het jaar een Nederlands kampioen uit voortkomt.

Naast deze (O)NK) zijn er goedkopere races met standaard (straat)fietsen. Echter deze rijden op andere dagen en zullen zichzelf (met de KNMV) moeten verenigen als de amateurklasse en aan het eind van het jaar heet de kanpioen van dat jaar "kampioen der amateurs".
Zo is er een duidelijke scheiding tussen de jongens die verder willen komen in de sport. En de amateurs met volgens mij als grote voordeel meer tijd om te trainen en te racen, meer bekendheid bij het publiek door veel interessantere races en daardoor meer publiek en meer kans op sponsoring enz enz. Details zijn discutabel en uiteraard zal ik dingen over het hoofd gezien hebben maar in grote lijnen denk ik dat deze opzet beter is dan wat we nu hebben.

Klik hier om een reactie achter te laten »

Reageren is ook mogelijk op www.jan-de-vries.info

 Noot van de schrijver na enkele reacties:

"Gezien enkele mailtjes en reacties die ik kreeg wil ik even vermelden dat ik niets tegen stratencircuits heb, ook ik ben trots op de enkele die we nog hebben, ik bedoelde alleen dat degene die wel verdwenen zijn dat dat vaak in verband met de (on)veiligheid was."